2010. november 14., vasárnap

24. Milyen Laosz ?


Nagyot hibáztam. Belementem abba, hogy csak 1 napot töltünk Laoszban, ahogy a partner javasolta. Igazság szerint ő nem is tette be az ajánlatába ezt az országot, csak én ragaszkodtam hozzá. Ő vietnámi, jogos, hogy inkább a saját országát ismeri és javasolja.
Szóval Laosz. Csodás és különleges a növényzet és érdekes az egész. 
 
 
Mekongról a folyópart

Nem egy napos ország. Luang Prabang jó választás. Nem is kell máshova menni. Ellenben min. még egy nappal, de inkább 1,5 nappal meg kell toldani az itt tartózkodást. Önöknek olvasóknak ez olyan szempontból lehet érdekes, hogy látják, hogy alakul ki egy út programja. Laosz elnevezése egyébként; az elefántok országa. Erre ide jön valaki és nem is lát elefántot. Ez nem jó. Marad ez a napi program, de egyeztetve az idegenvezetővel, ehhez hozzájön még egy nap, mely alatt megtekint a csoport egy több mint 100 m magasról lezúduló vízesést és felkeres egy elefántfarmot, ahol aki akar felülhet egy elefántra és mehet vele egy kicsit. Sajnos mivel holnap 9-re kint kell lennünk a reptéren ezt a programot  nem tudom kipróbálni. Bíznom kell a helyi id. vez. tapasztalatában (van ilyen a szakmában, hogy a partner véleményére kell hagyatkoznunk). Teszek ide egy fotót, hogy ne legyen unalmas az olvasás.
 
 
Buddha templom bejárat

Laosz nagyon szegény ország, de az emberek nyugodtak, kedvesek, mosolygósak. Nem erőszakoskodnak a turistákkal. Persze igyekeznek eladni valamit nekik, de az első nemet már elfogadják, és nem tukmálják tovább. Dús különleges vegetáció, és ami a legfontosabb szinte érintetlen. (330.000 km2 –hez kb. 6 millió fő, ebből 1 millió a főváros lakossága)
 
 
banánfa

A Buddhizmus uralja a vallást. Lehet, hogy ezért is ilyen aranyosak az emberek. Az írásuk, sőt a számok írása is más, mint Európában. Mostanában már legalább a számokban általában nem a maláj számokat használják. A betűk mások mint a kínai nyelvben, de ez is képírás, és számunkra olvashatatlan.
Érdekeség: Az utolsó király unokája szállodát üzemeltet itt Luang Prabangban ! Az apját kivégezték. A palota kívülről nagyon egyszerű, de belül csodaszép. Mint mondtam most múzeum.
 
 
múzeum – királyi palota

Fizetés: Egy pedagógus fizetése 80 USD /hó ! Azonban az id.vez mondta, hogy jó nekik, mert ők kapnak szülés után 3 hónap szabadságot !! A hivatalos pénzük a kip melyből 40 kip 1 Ft.
Következő állomás Kambodzsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése