2010. november 16., kedd

26. Kambodzsai érdekességek

  • Az 1970-es években kb. 4 évig tartó vörös khmer uralom volt. Ekkor kiirtották az értelmiséget: tanárokat, mérnököket, orvosokat. Miért, azt nem tudni, de több mint 3 millió (!) embert öltek meg. Ezért a közép-korosztály szinte hiányzik az országból. Vietnámi beavatkozással szűnt meg a rémuralom. Jelenleg nyugodt, mosolygós, fiatalos az ország.
  • Rizs. Itt is fő táplálék a rizs. Megálltunk rizsföldnél. Kinézetre is nagyon hasonlít a búzatermesztéshez, csak itt alap a sok víz. Ezt a folyókból csatorna rendszerekkel oldják meg.
 
rizsföld

  • Nyelv. A khmer nyelvet beszélik, mely rokon a laoszihoz és a tháj nyelvvel. Írása számunkra olvashatatlan. Érdekes, hogy sokan beszélik Siem Reapban az angolt, igaz itt a turizmusból él mindenki.
  • Királyság van, de az ország irányítását a miniszterelnök végzi. A király 59 éves, nőtlen, gyereke sincs. Balett táncos volt fiatal korában. Ez azért lehet, hogy jelent valamit… Lehet, hogy nem véletlenül nőtlen…
  • A helyi parasztok egyszerű körülmények közt élnek. Érdekesség, hogy az épületek többsége - a városon kívül- lábakon áll, a nyári sok csapadék miatt. Mivel foglalkoznak? Kézművesség és saját részre élelmiszer előállítás. Érdekes, hogy a nádcukrot is maguknak csinálják. 
 
helyi parasztok házai

  • Siem Reap egyébként egy turista gyár. 1993-ban még csak 3 jelenleg több mint 150 szálloda van. Mindenki a turizmusból él. Milyen Kambodzsa? Nem tudom. Las Vegas vagy Velence alapján sem lehet az adott országot megismerni. Egy tény, nagyon olcsó. Egy nagyon kiadós vacsora egy normális étteremben 5 USD. Siem Reap egy nyugodt gyorsan fejlődő város, mozgalmas belvárossal.
  • Angkor wat belépője 3 napra 40 USD. Fényképes belépőt készítenek 2 perc alatt. Állítólag sok volt a visszaélés, és mivel az épületek távol vannak egymástól, nem egy beléptetés van, hanem műemlékenként, de ugyanaz a jegy jó mindegyikhez.
  • Érdekesség, hogy az ország zászlajában is bent van az Angkor wat képe. Annyira büszkék rá, és tudják mennyi bevételt hoz az országnak.
  • Legkönnyebb közlekedési eszköz itt a tuk-tuk. Ez egy motorral irányított 2-3 üléses nyitott kocsika. Az ember előre megalkuszik az árban, majd hajrá. Kb. 2 USD 10 perces utazás.
 
tuk –tukon 

  • Kipróbáltam a masszázst. Egy órás olajos masszázs 15 USD volt. Nagyon alaposan megdolgozott a kislány a pénzéért. Az otthoni masszázshoz képes különbség, hogy a földön lévő szivacson végzi és a saját testi erejét, súlyát is felhasználja, mind a 40 kg-ot.
  • Hőmérséklet. Most – november közepén - délben kb. 350C van (!) reggel-este 250C. Mi van itt nyáron!? Bár az az időszak az esős évszak, ezért a sok eső biztos csökkenti a hőmérsékletet, de a páratartalom júliusban elviselhetetlen lehet.
 
zenés-táncos est.

Most az utolsó ázsiai nap reggelén a szobában írom a blogot. Most még elmegyünk egy 2 órás programra, hajókirándulás – halászfalu. Majd pakolás és du. 4-kor indul a gépünk Singapore-ba, ott átszállunk a frankfurti gépre, majd a budapestire. Összegezve kb. 22 óra múlva, remélem szerencsésen, megérkezünk Budapestre. Még 2 blogban – melyet már odahaza fogok megírni – összegzem a 28 napos út tanulságait. Először azokat, melyekről elfelejtettem írni, és összehasonlítom az országokat, majd pedig, hogy szakmailag mit jelentett az út, milyen utat állítok össze belőle. Befejezésül egy érdekes képpel búcsúzok olvasóimtól. Remélem nem bánták meg, hogy időnként néhány percet blogom olvasásával töltöttek és sikerült egy-két érdekességet mesélni D-K Ázsiáról.
 
elefántháton  

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönjük a páratlan beszámolót!

    VálaszTörlés
  2. Kedvcsináló volt a beszámolója. Szép képek, érdekességek... Már alig várjuk hogy legközelebb is utazzon! Bár gondolom most pihenés és programösszeállítás következik. Jó utat hazafelé!

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy vége :(. Minden reggel várakozva léptem be az oldalra, hogy vajon aznap milyen érdekességről olvashatok. Nagyon tetszett az útikalauz :).

    VálaszTörlés