2010. november 15., hétfő

25. Kambodzsa – Angkor wat


Túrám (túránk) utolsó állomása Kambodzsa és annak is a leghíresebb része, Siem Reapnál az Angkor wat. Ez D-K Ázsia talán legtöbbet említett Világöröksége. Sokak szerint be kellett volna kerülnie az Világ 7 új csodája közé. Mi is ez? Ez egy kb. 25 km x 15 km-es területen található épületegyüttes.
 
Egyik templom

Főként régi X-XII. századi templomok, (buddhista és hinduista) és az ehhez tartozó épületek, tornyok, védfalak, kapuk, könyvtárak (!), hidak (összesen közel 70 épületegyüttes) szétszórtan elhelyezkedve ezen a területen- Ezeknek mindegyikének van külön neve, de a leghíresebb, legnagyobb, legmagasabb az Angkor wat. Ezért ez alapján szokták emlegetni a területet.
 
Angkor wat előtt

Érdekesség, hogy míg a lakóépületeket – a királyi palotákat is – fából készítették – melyek azóta tönkrementek-, a templomok köböl készültek. A két alapanyag: vulkáni kőzet – főleg az alapok készültek ebből – és homokkő. 
Vésések Angkor watnál

Ez utóbbi azért jó, mert jól faragható. Az épületek falain faragott szobrok ill. dombormű szerű vésések találhatóak. Ebből is az Angkor wat épületein és a Guru templomnál találhatóak a legszebbek.
 
Vésések a homokkőbe

Érdekes, hogy nagyon sok arc- ill. fejforma található az egyik épületegyüttesnél. Szintén érdekes, hogy mindegyikhez min. egy, de általában 2-3 könyvtár is tartozott.
 
Homokkő fejek

 Az uralkodók az évszázadok során külön-külön készítettek épületeket, templomokat, várfalakat maguknak, mely később a sírhelyük lett. Az új uralkodó már másikat épített magának.Több templomot tekintettünk meg. Most még 2 képét mellékelek. Az első a Guru templom a legdíszesebb. Kicsi, de a homokkő finom faragások itt láthatóak legjobban.
 
Guru templom

A másik a fák temploma. Ez azért érdekes, mert az évszázadok alatt a dzsungel fái teljesen benőtték, ill. körbevették az épületeket. Azért nem vágták ki mindegyiket, mert a gyökerek a falakat is tönkretennék, és különben is ez így érdekes. Itt forgatta egyébként Angelina Jolie a Tomb Raider c. filmet. A képen egy fa részlet látható, de kb. 10 – 15 ilyen nagy fa nőtte be a romokat.
 
Fák temploma
Következő blogomban írok a kambodzsai érdekességekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése