2010. november 8., hétfő

18. Hue

 
Az igazat megvallva, addig amíg nem néztem utána, Hue számomra nem mondott semmit. A település Vietnám közepén 20 km-re a tengertől a Parfüm-folyó partján fekszik. Nem is ezért híres, hanem az 1800-as évek elejétől a II. Világháború végéig ez volt a főváros és az uralkodók székhelye. A műemlékegyüttes, mely egy kb. 30 km2 -es területen elszórtan található, az UNESCO Világörökségek listájában is szerepel.
Egyik ékessége az Éjkirálynőjének pagodája, mely szinte minden Vietnámról szóló útikönyvben szerepel.
 
Éjkirálynőjének pagodája

A városban van a Citadella, mely az uralkodók székhelye volt. Sajnálatos, hogy az amerikai bombázások nagyon komoly károkat okoztak benne. Most is az UNESCO segítségével csak a 20%-át sikerült felújítani.
 
Citadella

A város sokkal nyugodtabb, csendesebb, igaz szerényebb is, de kifejezetten jó hangulatú. Ehhez a világörökség listájához tartozó emlékek a császári sírhelyek is. Ezek közül hármat kerestünk fel. Szépek, de ezek is felújításra szorulnak. Legjobb állapotban a 12. császár síremlék együttese van, mely a francia gyarmatosítás idején készült, komoly francia támogatással.
 
XII. császár palotája

A másik 2 sírhelyre is jellemző, hogy több épületből áll és a feng shui is fontos szerepet játszott kialakításában. Érdekes volt az is, hogy elefánt és lovas szobrok is díszítették a bejáratot. Minden sírhelynél vagy természetes, vagy mesterséges tó található.
 
palotavédők

Ebédünk egy buddhista szerzetesi épületben volt. Mivel ők vegetáriánusok, mi is azt ettünk. Pontosan miket az nem derült ki, de én mint nagy húsevő, sem maradtam éhen. Ez azért sokat elmond.
 
ebéd

Sajnos ezen a napon esőt fogtunk ki, ezért viszonylag hamar 4 órakor visszatértünk szállásunkra, mely ***-os, de nagyon korrekt. Tartottam tőle, amikor a partner mondta, de most, hogy itt vagyok, látom semmi baj velük. Minimum az európai ***-os szint, de inkább ***+-os szint. Útközben láttunk egy érdekességet. Kicsit elmosódott a felvétel, de aranyos; malacszállítás vietnámi módra.
 
malacszállítás

Holnap új Világörökség, új történet

3 megjegyzés:

  1. Kedves Igazgató Úr!
    Olyan gyorsan írja a hozzászólásokat, hogy tényleg mindennap érdemes ránézni, hogy milyen újdonságokat írt be. Mindenki számára érdekes amit ír, a legtöbb ember még sohasem járt ezeken a helyeken. A bejegyzések, a képek, és a látnivalók egyre érdekesebbek!! Igazán jellegzetes helyeken jár és most, hogy a fiával folytatja az utat gondolom még élvezetesebb lesz.További jó utat kívánok mindkettőjüknek!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Igazgató Úr!
    Az Ön útleírásából kedvet kaptam egy Vietnám-Laosz körútra. Körülbelül melyik hónapban és hány napban tervezi az út megvalósítását? ( a szabadság tervezése miatt).

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a hozzászólásokat.
    Amikor befejezem a túrát akkor összegzem a véleményem és abban már konkrétabbakat is írok a PROKO-s programfüzetes út terveivel kapcsolatban. Most egyelőre annyit, hogy jövő év októbere a legvalószínűbb indulási időpont és kb. 14 nap.

    VálaszTörlés