2010. november 30., kedd

november

Itt a november és gondolom érdekli Önöket mit csinál ilyenkor egy utazási iroda? Ez  a nyugodtabb, de kevésbé látványos  időszak. Nyugodtabb, mert nem kell izgulnunk, hogy az épp úton lévő csoportnál minden rendben legyen, de ettől függetlenül sok a munka. Milyen? Egyrészt most zárjuk a nyári utakat. Mit jelent ez? A mi szakmánkban minden úthoz tartozik egy elő- és egy utókalkuláció. Az előkalkulációval alakítjuk ki az árakat. Itt néhány összeg csak tapasztalat, megérzés alapján kerül be. Pl. busz ktsg., szállás pontos összege Ft-ban (mivel amikor kalkuláljuk, még nem tudjuk a hazaérkezés napján érvényes árfolyamot - ugyanis azt kell használnunk a végszámlánál -, továbbá az utasok pontos létszámát stb. Ezek részei az előkalkulációnak. Az előkalkuláció alapján alakítjuk ki az árakat és az utókalkulációnál nézzük meg, hogy jól terveztük-e az árakat. Mennyi a haszon az úton ill. mennyi a ráfizetés, ha nagyon kevés fővel ment el az út vagy nagyon rossz volt az végleges árfolyam a kalkulálthoz képest, akkor sajnos előfordul, hogy még mi fizettünk azért, hogy a csoport elutazhasson. Ez esetenként szakmai -kalkulációs - hiba, esetenként felvállalt veszteség. Pl. új út, melyen törzsutasok vannak, de a létszám a kalkulálthoz képest kevés. Ilyenkor egyeztetés után mégis elindítjuk az utat, bevállalva a veszteséget. Ez éves szinten kb. az utak 5 - 10%-nál elfogadható. E fölött problémás, mert miből tartjuk fenn az irodát?
Ez rengeteg adminisztrációt igénylő és kicsit unalmas munka.Azért sürgős ezt csinálni, mert december 10 - 12 között Egerben tartjuk az évzáró céges összejövetelt egy **** szállodában. Egy kis wellness, egy kis borkóstoló és egy hosszabb megbeszélés, ahol kiértékeljük a 2010-es évet. Ilyenkor a könyvelők kimutatják mind a 6 iroda bevételét, kiadásait, eladott útjait, hasznát, teljesítményét... Ezt elemezzük és meghatározzuk az útirányt 2011-re.
Ilyenkor sorsoljuk ki a véleménynyilvánító lap beküldői között a nyerteseket, és ekkor szavazunk a beküldött legjobb utasképekről és videókról.
Az idei év zárása mellett nagy erővel dolgozunk  a 2011-es katalóguson is. Hogy mit és hogyan csinálunk erről fogok mesélni a következő blogomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése