2010. november 12., péntek

22. Vietnámi érdekességek

Pénz: Nincs aprópénz! A legkisebb címlet az 500 dong-os mely átszámítva 5 Ft. Rejtvény következik: Vajon kinek a képe látható minden pénzen? A választ nem adom meg, hagy forgolódjanak lefekvés után, hogy no vajon ki lehet az. Egyébként írjon aki tud 2 nevet a vietnami történelemből. Ha valaki kiköltözik ide, garantálom, hogy milliomos lesz. 1 millió dong ugyanis 10.000,- Ft.

Közlekedés: nagyvárosokban: motor – motor – motor – autó – bicikli. A kisvárosokban kicsit jobb az arány. Mellékelek egy képet ennek igazolására. Ami hátrébb látszik, az is mind motor.
esti utca részlet.

Szájkendő: A képen is látszik bal oldalt 1 nő, aki szájkendőt használ. A nők kb. 25 %-a a férfiak talán 10 %.visel ilyen kendőt. Az ok két dolog: 1. levegőszennyeződés, 2. Itt az az elegáns, ha a nő bőre fehér. Ezért védekeznek a nap ellen, többek közt így is, de úgy is, hogy 27 C-ban kesztyűt használnak!?

Árak: Otthoni árak  40 - 50 %-a. Ez alatt azt értem, hogy az azonos kategóriájú üzletet, éttermet kell összehasonlítani. Vagyis itt is van olyan elegáns bolt (pl. Nike szakbolt), ahol egy sportcipő átszámítva közel 10.000,- Ft, de máshol 2.000. A minőség? Hááát maradjunk annyiban, hogy sem ruhát sem cipőt nem vettem. Próbálkoztam, de egyrészt amikor kimondtam, hogy 45-ös cipő akkor ráböktek 1-2 cipőre, ami vagy minőségben, vagy külcsínben, vagy mindkettőben, de nem tetszett.

Látványosságok: Nagyon sok szépség van itt. Halong bay a csúcs, de a többi világörökség is emlékezetes, de a Mekong-delta is egyedülálló. Emlékezetül teszek be néhány képet, amit eddig még nem tettem fel a blogra.
 
My Son részlet


          Halong Bay részlet
 
Mekong-delta

Emberek: kedvesek, mosolygósak, nyelvet alig beszélnek (kivétel turizmusban dolgozók), vékonyak kb. 140 – 165 cm magasak. Minimális élettérben él általában több nemzedék együtt. Itt alap, hogy az első szülött fiúnak a szüleit kell életük végéig ápolnia, ezért ott laknak egy lakásban. A lány költözik oda és elfogadja a család szokásait. Pont mint odahaza, vagy már 3 hét után rosszul emlékezem?

Nyelv: a XIX. sz-ban egy Franciaországban élő vietnámi állította össze. Addig főként a kínait beszélték. Ez latin betűkkel (a környéken csak itt van latin betű) a kínai hangzásra és néhány új kifejezésre épült. Innen indult és lett olyan nyelv, melynek mint a magyarnak, nincs hasonló hangzású párja. (A finn nyelvet csak az mondja rokonnak –szerintem – aki még nem hallotta őket beszélni…)

Köröm: jellegzetes a hosszú köröm (férfiaknál is). Állítólag ez a régi urakra utal, akik azért növesztették meg, hogy mutassák, ők nem dolgoznak a rizsföldeken.

Rizs: A világ 2. legnagyobb rizs exportőre (Thaiföld után) Vietnám. A levestésztától a lepényen át a köretig mindennek az alapja a rizs. A Mekong környékén és Hanoi környékén van sok rizsföld. Most nem mesélem el a termesztést, legyen elég annyi, hogy a víz kivételével sokban hasonlít a búzatermesztéshez, de itt sokkal több a kézimunka. A képen látható a jellegzetes vietnámi kalap, melynek alapja –általában -, a rizs levele.  
 
Aratás a rizsföldön

Államformája: elméletileg szocialista népköztársaság. Azonkívül, hogy 1 pártrendszer van, szinte ugyanazok a lehetőségek, mint odahaza. Termőföld, gyárak, cégek nagy része magánkézben van. Kik jutottak hozzá? Önök szerint?

Szállások: Végig *** szállodákban aludtunk, de nagyon korrekt volt mindegyik. Tiszta, megfelelő nagyságú szobák, TV, légkondi, internet, általában kádas fürdőszobák. Érdekesség mindenhol volt bekészítve steril fogkefe és krém. Ha 2 napig voltunk, akkor is az 1. után kidobták!?? A reggeliknél mindig volt tojás (rántotta vagy tükör, ahogy kértük) kolbász, bacon, gyümölcsök, felvágottak, péksütemények, dzsúsz … Szóval min. *** volt a szint.  

Vietnámtól egy vietnámi kalapos képpel búcsúzok. Holnap már Laoszról írok. 
 
Vietnámi kalapban.  
        

1 megjegyzés:

  1. Két történelmi név: Ho Si Minh és Bao Dai (egykor észak és dél vezetői). Másról nemigen lehet említést tenni. A találós kérdés kézenfekvő válasza: nyilván minden pénzen Ho Si Minh apó látható.

    VálaszTörlés